میلیا چیست و چگونه درمان می شود
میلیا چیست؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دانه های چربی دور چشم خود یا فرزندتان مشاهده کرده باشید و این باعث نگرانیتان شود. این دانه های چربی زیر پوست میلیا نامیده میشوند. برای اینکه بدانید میلیا چیست و با راه های درمان آن آشنا شوید، با ما همراه باشید…
میلیا برجستگیهای کوچکی است که بر اثر تجمع کراتین در زیر پوست ایجاد میشود. به یکی از این ضایعات، میلیوم گفته میشود. این ضایعات میتوانند در هر نقطه از بدن به وجود بیایند؛ اما بیشتر در اطراف یا زیر چشم دیده میشوند. میلیا اغلب در نوزادان و هر از گاهی در کودکان و بزرگسالان ظاهر میشود. این ضایعات را بهراحتی میتوان با آکنه یا منگولهی پوستی (اسکین تگ) اشتباه گرفت.
میلیا ممکن است در برخی افراد (از جمله نوزادان) بهخودیخود از بین برود؛ ولی امکان دارد برخی مجبور به برداشتن آنها شوند. هنگامی که میلیا به چشم نزدیک است، برای جلوگیری از ایجاد مشکل در میدان دید، ممکن است به ملاحظات ویژهای نیاز باشد.
میلیا، لکهای کوچک یا کیستهایی به رنگ پوست یا سفید و زرد است که در زیر پوست ظاهر میشود. برخی افراد ممکن است آنها را «لکهای شیری» بنامند.
میلیا نوعی آکنه نیست، اگرچه در ابتدا بسیاری از افراد آنها را با آکنه یا جوش اشتباه میگیرند؛ این ضایعات میتوانند در دیگر نقاط بدن نیز ظاهر شوند؛ این مشکل در بزرگسالان، در اطراف چشم، گونهها، پیشانی و دستگاه تناسلی شایعتر است.
میلیا در واقع تجمعهای کوچکی از کراتینهای بهدامافتاده است. کراتین پروتئینی است که باعث استحکام سلولهای پوست، ناخن و مو میشود. با مرگ سلولهای پوستی و ریزش آنها درون منافذ پوست، کراتین به مرور جمع شده و در منفذ پوست به دام میافتد؛ در نتیجه یک کیست کوچک یا میلیوم تشکیل میشود.
اگر میلیا بسیار نزدیک به چشم باشد، در معالجه ممکن است به تخصص چشمپزشک نیز نیاز باشد؛ ولی در صورت وجود فاصلهی ایمن از چشم، برداشتن آن برای پزشک راحتتر است.
علت ایجاد میلیا چیست؟
علت اصلی بروز میلیای زیر چشم، ممکن است متفاوت باشد. این عارضه در برخی افراد به واسطه تروما (ضربه و آسیب) یا عمل جراحی زیبایی اتفاق میافتد. با این حال، هیچ دلیل واضحی وجود ندارد که چرا میلیا در برخی افراد ظاهر میشود؛ اما در برخی نه.
میلیا در نوزادان و کودکان بسیار رایج است. در واقع، میلیا 40 تا 50 درصد از نوزادان را درگیر میکند. همچنین در مطالعهای در سال 2016 مشخص شد که میلیا بهویژه در خانمهای مسن رایجتر است.
برخی افراد بعد از آسیبدیدگی پوستی دچار میلیا میشوند. در موارد نادر، ممکن است بعد از استفادهی داروهای موضعی مانند کورتیکواستروئیدها، فرد روی پوست خود میلیا را مشاهده کند.
چگونه میلیا را تشخیص دهیم؟
حال که میدانید میلیا چیست نوبت تشخیص این عارضه است. در برخی موارد ممکن است پزشک عمومی از شما بخواهد تا به متخصص پوست مراجعه کنید. معمولاً متخصص پوست با معاینهی چشمی میتواند بهراحتی میلیا را تشخیص دهد. در صورتی که فرد دارای تعداد زیادی میلیا باشد، ممکن است پزشک به بررسی علل زمینهای بروز آن بپردازد.
انواع مختلف کیست میلیوم
ژل لایه بردار صورت مناسب انواع پوست یونی لد 200 میلی لیتری56٪
ژل لایه بردار صورت مناسب انواع پوست یونی لد 200 میلی لیتری
میلیای نوزادی: همان طور که گفتیم میلیای نوزادی در نوزادان تازه متولد رخ میدهد و پس از چند هفته خود به خود از بین میرود. این نقاط سفید معمولا در صورت، کف سر و بالاتنه ظاهر میشوند و حدود چهل درصد از نوزادان این عارضه را در پوست خود دارند.
میلیای جوانی: این عارضه بر اثر اختلالات ژنتیکی پدید میآید و سندرمهای مختلفی باعث بروز آن میشوند.
میلیا در کودکان و بزرگسالان: در کودکان و افراد بالغ میلیا معمولا در اطراف پلک چشم و پیشانی و بر اثر گیر افتادن کراتین در زیر سطح پوست به وجود میآید. این عارضه معمولا چند هفته تا چند ماه پس از ایجاد، از بین میرود.
میلیای پلاک: این عارضه معمولا بر اثر مشکلات پوستی بالینی و ژنتیکی مثل لوپوس به وجود میآید و اطراف چشم، گوشها، گونهها و چانه را درگیر میکند. این کیستها میتوانند تا چند سانتیمتر هم قطر داشته باشند و معمولا در زنان میانسال دیده میشوند اما ممکن است در هر سن و جنسی به وجود آیند.
میلیای شدید: این عارضه تا حد زیادی شبیه به عارضه پوست مرغی شدن است که ناحیه وسیعی را دربرمیگیرد و معمولا با خارش همراه است. میلیای شدید معمولا صورت، بازوها و بالاتنه را درگیر میکند و بهبود آن تا چند ماه طول میکشد.
میلیای ناشی از زخم: اگر در پوست زخم یا عارضهای رخ دهد مثلا چار سوختگی و التهاب شود کیستهای ملتهب باعث به وجود آمددن برآمدگیهای سفید رنگی در اطراف خود میشوند که به میلیای ناشی از آسیب معروف است.
میلیای مرتبط با مصرف دارو: همان طور که گفتیم مصرف برخی از داروها مثل کرمهای موضعی استروئیدی میتواند باعث ایجاد این عارضه در محل استفاده از دارو شود و میلیا را میتوان جزو عوارض جانبی این داروها به شمار آورد.
درمان میلیای پوستی روی پوست صورت
هر درمانی ابتدا نیاز به تشخیص دارد و تشخیص میلیای پوستی و کیست میلیوم نیاز به معاینه پزشک دارد پس شما به صرف شباهت نشانهها و علایم نمیتوانید عارضه پوستی خود را تشخیص دهید.
پزشک با مشاهده عارضه و معاینه شرایط شما تشخیص میدهد که این برجستگی میلیا یا عارضه دیگری است. پس از تشیخص نوع این عارضه انتخاب روش درمان امکان پذیر میشود، میلیای نوزادی نیازی به درمان ندارد و پس از چند هفته خود به خود برطرف میشود. در بزرگسالان و کودکان نیز این عارضه معمولا در چند ماه از بین میرود اما میتوان با درمانهایی این فرآیند را تسریع کرد.
استفاده از یک سوزن استریل برای برداشتن سطح کیست و خالی کردن محتویات آن که باید توسط پزشک انجام شود.
داروهای لایه بردار مثل رتینوئید و اشکال مختلف آن.
لایه برداری شیمیایی (پیلینگ).
لایه برداری با لیزر.
دیاترمی که یک روش درمانی با حرارت است و حرارت زیاد را روی کیستها متمرکز کرده آنها را از بین میبرد.
منجمد کردن عارضه.
روشهای جراحی برای کیستهای بزرگ و آزاردهنده.